فهرست مطالب

فرآوری و نگهداری مواد غذایی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1400)

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاله همتی*، رقیه اشرفی یورقانلو، آرزو مخانی، مهلا پیروزی فرد صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    امروزه آلودگی های ناشی از پلیمر های سنتزی توجه همگان را به استفاده از مواد زیست تخریب پذیر معطوف کرده است. در طی دو دهه اخیر مطالعه بر روی مواد زیست تخریب پذیر حاصل از پروتیین ها و کربوهیدرات ها گسترش وسیعی یافته است. این ماکرو مولکول ها می توانند جایگزین مناسبی برای پلیمرهای سنتزی حاصل از مشتقات نفتی به شمار روند. فیلم‏های‏ تولیدی بر پایه این مواد طبیعی به دلیل زیست تخریب‏‏ پذیر بودن، می‏توانند راه حل امیدوار کننده‏ ای برای حل مشکلات محیطی ناشی از پلیمرهای سنتزی باشند. این فیلم ها علاوه بر زیست تخریب پذیری، از خواص مکانیکی خوب و نفوذپذیری ضعیفی نسبت به بخار آب برخوردار هستند و لازم است اقداماتی در جهت بهبود میزان نفوذ ناپذیری آنها انجام شود. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر افزودن نانو ذره اکسید تیتانیوم و اسانس روغنی هسته انگور به سدیم کازیینات به عنوان عامل تقویت کننده خواص آن است.

    مواد و روش ها

    فیلم های نانو کامپوزیتی بر پایه سدیم کازیینات در سطوح مختلف نانو ذرات اکسید تیتانیوم (صفر تا 5/1%) و اسانس روغنی هسته انگور در سطوح مختلف (ppm 0 تا500) و براساس طرح آزمایشی مرکب مرکزی (CCD) تهیه شدند. اثرات این متغیرات بر روی خصوصیات فیزیکی، مکانیکی، نفوذپذیری به بخارآب، خواص آنتی اکسیدانی و ریزساختاری فیلم های تولید شده مورد بررسی قرارگرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزودن نانو ذرات اکسید تیتانیوم، سبب بهبود خواص مکانیکی فیلم های سدیم کازیینات شده است که در این رابطه، فیلم های سدیم کازیینات تهیه شده از 5/1 % نانواکسید تیتانیوم و ppm 500 اسانس روغنی هسته انگور، بیشترین استحکام کششی را دارا هستند.. نتایج آزمون میکروسکوپ الکترونی نشان داد که افزودن نانو ذرات اکسید تیتانیوم و افزایش غلظت آن منجر به غیر مستقیم شدن مسیر نفوذ آب گردیده که این امرسبب کاهش تراوایی فیلم ها به بخارآب تا میزان kg/m 89/4 شد. افزودن اسانس روغنی هسته انگور نیز باعث ایجاد اثرات آنتی اکسیدانی در فیلم های تولیدی گردید. به طوری که فیلم های حاویppm 250 اسانس روغنی هسته انگور فعالیت آنتی اکسیدانی به میزان 86/74 % را از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج بدست آمده نشان داد که افزودن نانو ذرات اکسید تیتانیوم و اسانس روغنی هسته انگور می تواند اثرات مثبتی بر خصوصیات فیزیکی و ساختاری سدیم کازیینات داشته باشد و به بهبود خواص آن کمک کند.در مجموع نتایج بدست آمده نشان داد که افزودن نانو ذرات اکسید تیتانیوم و اسانس روغنی هسته انگور می تواند اثرات مثبتی بر خصوصیات فیزیکی و ساختاری سدیم کازیینات داشته باشد و به بهبود خواص آن کمک کند

    کلیدواژگان: فیلم زیست تخریب پذیر، سدیم کازئینات، نانو ذرات، اکسید تیتانیوم، اسانس هسته انگور
  • درنوش جعفرپور*، پریسا عطایی صفحات 17-36
    سابقه و هدف
    همه ساله در جریان صید ماهیان دریایی برخی از گونه هایی که صید می شوند برای مصرف انسان مناسب نیستند و به عنوان مازاد صید یا کم مصرف شناخته می شوند که این خود عامل مهمی در اتلاف این منابع غنی محسوب می شود. از این رو لازم است تمهیداتی به کار برده شود تا بتوان از این گونه ها برای مصارف انسانی بهره گرفت که از جمله آن به تولید سوریمی می توان اشاره کرد. البته در این راستا جهت اصلاح و بهبود ویژگی های سوریمی می توان از افزودنی هایی مانند صمغ ها استفاده کرد. از این رو، در این مطالعه امکان تولید سوریمی از ماهی گواف کوچک (Anodontostoma chacunda) مورد بررسی قرار گرفته و نیز تاثیر هیدروکلویید کنجاک بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بافتی محصول تولید شده از این نوع ماهی ارزیابی شد.مواد و روش ها: در این مطالعه، ماهی گواف به صورت تازه از اسکله صیادی در شهر بوشهر تهیه گردید و پس از قرارگیری در محفظه یخ بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شد. بعد از آماده سازی سوریمی، صمغ کنجاک در غلظت های 25/0، 50/0 و 75/0% (w/w) مستقیما به سوریمی اضافه شد. سپس جهت آماده سازی ژل سوریمی، نمونه ها ابتدا در حمام آبی با دمای 25 درجه سانتی گراد به مدت 3 ساعت قرار گرفته و سپس در دمای 90 درجه سانتی گراد به مدت 20 دقیقه حرارت داده شدند. بعد از سرد کردن نمونه ها با آب یخ، آزمایشات لازم بر روی آن ها صورت گرفت. سوریمی تولیدی از نظر ترکیبات شیمیایی، ظرفیت نگهداری آب و فاکتورهای رنگی مورد ارزیابی قرار گرفت و بررسی ویژگی های بافتی و ارزیابی حسی در مورد ژل های تولیدی انجام و با نمونه شاهد (بدون صمغ) مقایسه شد.یافته ها: بر اساس نتایج بدست آمده درصد خاکستر، پروتیین و چربی تیمارها نسبت به نمونه شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0<p). با افزایش سطح کنجاک، مقدار رطوبت و ظرفیت نگهداری آب نمونه های سوریمی افزایش معنی داری داشت. میزان روشنایی (L*) سوریمی و ژل سوریمی با افزودن کنجاک به طور معنی داری افزایش یافت. نمونه شاهد و نمونه حاوی 25/0% کنجاک در سوریمی ماهی گواف نسبت به بقیه تیمارها قرمزی و زردی بیشتری را نشان دادند. اما در ژل حاصل، میزان قرمزی و زردی بین تیمارها معنی دار نبود. با افزایش غلظت کنجاک در ژل سوریمی، پارامترهای مربوط به بافت (سفتی، انسجام، چسبندگی، فنریت و قابلیت جویدن)، نیروی شکست و عمق نفوذ به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. ارزیابی های حسی نیز نشان داد که افراد ارزیاب در مورد ژل سوریمی حاصل از ماهی گواف بیشترین امتیاز را به تیمار 75/0% کنجاک اختصاص دادند.نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش حاضر مشخص شد که ماهی گواف پتانسیل تولید سوریمی را داشته و با افزودن کنجاک می توان خصوصیات آن را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: سوریمی، ماهی گواف، صمغ کنجاک، ارزیابی حسی، ویژگی های بافتی
  • فاطمه میرحاج، هما بقائی*، بهاره عمادزاده، اشکان جبلی جوان صفحات 37-54
    سابقه و هدف

    فعالیت پروتیازی میوه ها و سبزیجات مختلف توسط پژوهشگران پیشین بررسی شده است. کلم بروکلی یکی از سبزیجات فراوان و مقرون به صرفه می باشد که به علت طعم مطلوب و ویژگیهای تغذیه ای؛ ترکیبات ضد سرطانی و آنتی اکسیدان مانند سولفورفان و ایندول -3- کاربینول و سلنیم مورد توجه مصرف کنندگان و محققان قرار دارد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر شیره استخراجی بروکلی و سس سویا بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بافتی استیک گوساله با هدف تردسازی و کاهش زمان رسیدن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه های گوشتی از عضله، استیک روند گوساله جدا شد. نمونه های استیک در قطعات مکعبی به ابعاد (10سانتی مترمکعب) با وزن تقریبی 1 کیلوگرم و عاری از چربی برش داده شدند. ترکیب ماریناد شامل 6/2 درصد (وزنی/ حجمی) شیره بروکلی (فعالیت پروتیازی بروکلی: u/g 3/12) و 25 درصد (وزنی/ حجمی) سس سویا در سه تیمار نسبت به نمونه کنترل از طریق سرنگ به قسمت های سطحی و عمقی تزریق گردید و نمونه ها در زمان های 1، 3، 24 و 48 ساعت در یخچال با دمای میانگین 4 درجه سانتی گراد جهت انجام آزمون ها و ارزیابی نگهداری شد.

    یافته ها

    براساس نتایج تجزیه واریانس مشخص گردید با گذشت زمان، میزان تردی در همه تیمارها نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p). مقادیر شاخص های اصلی تردی شامل شاخص تخریب میوفیبریل، حلالیت پروتیین های میوفیبریلی، کلاژن نامحلول، نیروی برشی وارنر براتزلر در تیمار حاوی شیره بروکلی + سس سویا بهتر بود. همچنین نتایج اسکن الکترونی میکروساختار عضله نیز این یافته را در تیمار حاوی شیره بروکلی و سس سویا تایید کرد. میانگین بیشترین میزان افت خونابه در نمونه سس سویا (97/1درصد) و کمترین مقدار آن در نمونه شیره بروکلی (72/1درصد) مشاهده شد. در پژوهش حاضر از ساعت اول تا 48 ترد شدن، میزان افت پخت در تمامی تیمارها روند کاهشی نشان داد. میانگین مقدار نیروی برشی طی زمان ترد شدن در تمامی تیمارها کاهش معنی دار نشان داد که به دلیل فعالیت آنزیم ها و پیشرفت فرایند رسیدن گوشت بود. میانگین مقدار نیروی برشی در تمامی روزهای مورد بررسی، در نمونه شیره بروکلی + سس سویا (5/128نیوتن) کمترین مقدار گزارش شد. پس از آن به ترتیب نمونه شیره بروکلی (1/151نیوتن)، نمونه سس سویا (8/166نیوتن) و نمونه شاهد (5/187نیوتن) قرار داشتند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، ترکیب شیره بروکلی به همراه سس سویا می تواند به عنوان یک ماریناد موثر در بهبود تردی استیک گوساله به کار رود.

    نتیجه گیری

    نتیجه این پژوهش نشان داد شیره استخراج شده از بروکلی می تواند دارای ترکیبات آنزیمی موثر در تجزیه پروتیین های میوفیبریلی باشد. فعالیت پروتیولیتیک این آنزیم ها در pH های پایین بیشتر بود. بنابراین، تخریب بیشتر پروتیین های میوفیبریلی و حلالیت بیشتر آن در نمونه حاوی شیره بروکلی و سس سویا حاصل شد. واژه های کلیدی: استیک گوساله، بروکلی، ترد شدن، سس سویا، ماریناد.

    کلیدواژگان: استیک گوساله، بروکلی، ترد شدن، سس سویا، ماریناد
  • حمید رجبی، سید مهدی جعفری*، جواد فیضی، محمد قربانی، سید احمد مهاجری صفحات 55-76
    سابقه و هدف

    استخراج و خالص سازی ترکیب مسیول رنگ زعفران، کروسین، یکی از چالش های اصلی در زمینه فرآوری آن می باشد. ترکیبات گرافنی به واسطه خصوصیات بی نظیرشان در مرکز توجه محققان در رشته های مختلف قرار گرفته اند. اکسیدگرافن (GO) بواسطه ویژگی هایی همچون ساختار مسطح، مساحت سطحی بالا، تنوع گروه های عملکردی اکسیژن دار در سطح و سهولت و ارزان بودن تولید آن از گرافیت یک جاذب عالی برای جداسازی ترکیبات از محیط می باشد لذا در این پژوهش، استخراج و خالص سازی کروسین زعفران با استفاده از نانوساختار 3بعدی GO اصلاح شده با بیوپلیمر کیتوزان مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    سنتز اکسیدگرافن با روش هامرز بهبودیافته انجام شده و سپس با کیتوزان اصلاح گردید. نانوساختار 3بعدی با روش خشک کردن انجمادی تولید گردید. آزمایشات برای تعیین شرایط بهینه فرآیند با کروسین خالص انجام شد. مقدار 15میلی لیتر از محلول کروسین با غلظت های مختلف (25، 50، 100 و200 میلی گرم بر لیتر) با 15میلی گرم از نانوساختار مخلوط شده و در شرایط کنترل شده دما (298، 308 و 318 کلوین)، سرعت همزدن (rpm 100، 200 و 300) و pH (5، 7 و 10) قرار داده شد. در بازه های زمانی مشخص، جذب محلول کروسین در طول موج 440 نانومتر اندازه گیری شد. مطالعات سینتیکی، ایزوترم و ترمودینامیک جذب کروسین انجام شد. به منظور بررسی توانایی نانوساختار در خالص سازی کروسین، از عصاره زعفران استفاده شد. برای حذف ترکیبات مزاحم، کلاله خشک زعفران طی دو مرحله تیمار شده و سپس عصاره گیری با استفاده از آب مقطر انجام شد. عصاره حاصل از واشویش نانوساختار به دستگاه HPLC تزریق شد.

    یافته ها

    بهترین شرایط محیط برای جداسازی کروسین به صورت سرعت همزدن rpm=300، دمای K 318، غلظت mg/l 100 و pH طبیعی محلول کروسین بود. جذب کروسین از مدل شبه مرتبه دوم و ایزوترم فروندلیچ پیروی کرده و واکنش ازنوع جذب فیزیکی گرماگیر بود. نتایج HPLC نشان داد خلوص کروسین جداسازی شده بالا بوده و بسیار نزدیک به نمونه استاندارد می باشد.

    نتیجه گیری

    آزمون های دستگاهی شکل گیری نانوساختار را تایید کردند. تاثیر متغیرهای فرآیند شامل pH، دما، سرعت همزدن و غلظت عصاره کروسین بر راندمان فرآیند جداسازی ارزیابی شده و بهترین شرایط فرآیند مشخص گردید. فرآیند جذب کروسین روی نانوساختار از مدل شبه مرتبه دوم پیروی کرده و جذب از نوع فیزیکی بود. نتایج این تحقیق نشان داد نانوساختار سنتزشده می تواند به خوبی در فرآیند خالص سازی ترکیبات ارزشمند بکار برده شود.

    کلیدواژگان: زعفران، کروسین، خالص سازی، نانوساختار اکسید گرافن، کیتوزان، ایزوترم
  • الهه عابدی*، کیانا پورمحمدی، لیلا رئوفی جهرمی صفحات 77-90
    سابقه و هدف

    نشاسته جهت بهبود بسیاری از کاربردهای غذایی و غیرغذایی، به طور فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی اصلاح می گردد. اصلاحات نشاسته باعث بهبود ظرفیت نگهداری آب، مقاومت به حرارت، قوام دهندگی نشاسته و کاهش آب اندازی آن می شود. فراصوت به عنوان نوعی از روش اصلاح فیزیکی نشاسته به دلیل استفاده کمتر از مواد شیمیایی و کاهش زمان فرایند بسیار مورد توجه است. اصلاح نشاسته به صورت تولید نشاسته پری ژل توسط امواج فراصوت منجر به تغییر در ساختار، اندازه و شکل، دانسیته، ویژگی های جریان پذیری نشاسته گردیده که موجبات بهبود جذب آب، حلالیت و قوام دهندگی محصول را در پی خواهد داشت. انواع نمک های تک و دو ظرفیتی با تغییر در ساختار آب از جهت تشکیل یا شکستن، منجر به تغییرات متعددی در خواص عملکردی نشاسته می شوند. تمام این تغییرات مرهون شکست باندهاب هیدروژنی و نشت آمیلوز در طی فرایند ژلاتیناسیون است و در نتیجه می تواند بر خواص فیزیکوشیمیایی نشاسته چون قدرت جذب آب، حلالیت، دما - آنتالپی ژلاتیناسیون، پلی مریزاسیون-دپلیمریزاسیون و خواص خمیری شدن تاثیر مهمی داشته باشد .

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، نشاسته تاپیوکا به دو دسته تقسیم شدند و اضافه کردن دو نمک NaCl و CaCl2 در قدرت های یونی 3/0 و 6/0. قبل و پس از تیمار فراصوت (توان 400 وات، زمان 10 دقیقه و دمای °C60) به نشاسته اضافه شدند و سپس ویژگی های ریخت شناسی (با میکروسکوپ الکترونی روبشی)، بافتی (با دستگاه بافت سنج) و مقاومت به ذوب و انجماد (میزان آب اندازی) نشاسته ی تاپیوکا مورد بررسی قرار گرفت و آنالیز آماری نمونه های نشاسته ی حاوی نمک قبل و بعد از تیمار با فرا صوت با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح 05/0≥ p با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 22 در 3 تکرار انجام شد.

    یافته ها

    یون Ca+2 نقش قابل ملاحظه ای در بهبود خصوصیات بافتی و کاهش سینرسیس نشاسته تاپیوکا داشت و این تاثیر با افزایش قدرت یونی از 3/0 به 6/0 افزایش یافت. تاثیر اضافه کردن یون Ca+2 پس از تیمار فراصوت نقش بسزایی در بهبود خواص بافتی و کاهش سینرسیس داشت در حالیکه یون Na+ باعث کاهش معناداری در خواص بافتی و افزایش سینرسی ژل نشاسته تاپیوکا گردید و این تاثیر منفی در زمان اضافه شدن بعد از تیمار فراصوت تشدید گردید. این پدیده مرهون تاثیر یون سدیم در افزایش فرایند رکریستالیزاسیون نشاسته تاپیوکا می-باشد.

    نتیجه گیری نهایی

    یون های شکننده یا ایجاد کننده ساختار آب، بار یون نقش قابل توجهی در تغییر ساختار پلیمر نشاسته خواهد داشت و در این میان، فراصوت می تواند نقش تشدید کننده در خواص نمک ایفا نماید.

    کلیدواژگان: پری ژلاتیناسیون، فراصوت، کلرید سدیم، کلرید کلسیم، خصوصیات بافتی
  • هاجر عباسی*، مریم ابراهیمی، محسن نوروزی مبارکه صفحات 91-113
    سابقه و هدف

    آویشن شیرازی، یکی از شناخته شده ترین گیاهان دارویی می باشد. اسانس آن دارای مواد موثره ی مختلفی خصوصا تیمول و کارواکرول می باشد که خاصیت ضد اکسایشی، ضدباکتریایی و ضد قارچی دارند. این اسانس در برابر عوامل مختلف بسیار حساس بوده و به سرعت اکسیده شده و خواص خود را از دست می دهد، بنابراین ریزپوشانی این اسانس با هدف حفاظت از آن در برابر عوامل محیطی و واکنش های شیمیایی صورت می گیرد. مدل سازی فرایند می تواند در ارزیابی و پیش بینی تاثیر شرایط موثر بر ویژگی های کیفی محصول مناسب کارآمد باشد. هدف از پژوهش حاضر، بهینه یابی شرایط تولید ریزکپسول اسانس آویشن شیرازی و مقایسه عملکرد دو روش سطح پاسخ و شبکه ی عصبی مصنوعی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش امولسیون روغن در آب، حاوی 5 درصد (وزنی/وزنی) اسانس آویشن شیرازی در سوسپانسیون آبی حاوی (10، 33/13، 20، 66/26 و 30%) مواد دیواره، با نسبت پروتیین (کازیینات سدیم) به پلی ساکارید (نشاسته اصلاح شده و مالتودکسترین: 0، 66/6، 20، 33/33 و 40 درصد)، با کمک امواج فراصوت در مدت زمان های مختلف (30، 45، 75، 105 و 120 ثانیه) تهیه شد. از امولسیون های تهیه شده با استفاده از خشک کن انجمادی ریزکپسول تهیه شد و تاثیر فاکتورهای فوق بر تغییرات ویژگی های کیفی از جمله راندمان ریزپوشانی بر حسب میزان اسانس ریز پوشانی شده، میزان ترکیبات فنولیک و ضد اکسایشی حفظ شده، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مدل سازی فرایند در هر دو روش موید آن است که افزایش غلظت مواد دیواره، نسبت پروتیین به پلی ساکارید و مدت زمان اعمال امواج فراصوت موجب افزایش راندمان ریزپوشانی اسانس، محتوی ترکیبات فنولیک و فعالیت ضداکسایشی محصول می گردد. اثر متقابل نسبت پروتیین به پلی ساکارید و زمان فراصوت نیز در سطوح متوسط متغیرها موجب بهبود حفظ ترکیبات فنولیک کل و ظرفیت ضداکسایشی ریزکپسول اسانس آویشن شیرازی گردید. تیمار حاوی 28% غلظت مواد دیواره، 16% نسبت پروتیین به پلی-ساکارید، 111 ثانیه مدت زمان فراصوت و تیمار 29% غلظت مواد دیواره، 18% نسبت پروتیین به پلی ساکارید، 87 ثانیه مدت زمان فراصوت، به ترتیب به عنوان نقاط بهینه شبکه عصبی مصنوعی و سطح پاسخ پیشنهاد گردید. مقایسه نتایج تجربی نمونه های بهینه، برتری نمونه حاصل از شبکه ی عصبی مصنوعی از لحاظ محتوای ترکیبات فنولیک کل و راندمان ریزپوشانی را نشان داد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این تحقیق بیانگر اثربخش بودن متغیرهای مستقل در فرایند ریزپوشانی اسانس بود، که بیشترین تاثیر را نسبت پروتیین به پلی ساکارید دارا بود. هم چنین شبکه ی عصبی مصنوعی با توپولوژی بهینه (شبکه پیش رونده 4 لایه با 2 لایه پنهان و 10 تورون در هر لایه پنهان) در مقایسه با روش سطح پاسخ به دلیل توانایی بی نظیر در پردازش اطلاعات و مدل سازی سیستم-های پیچیده، در پیش بینی ویژگی های کیفی اسانس آویشن شیرازی ریزپوشانی شده بسیار کارآمد ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، روش سطح پاسخ، ریزپوشانی، اسانس آویشن شیرازی
  • سحر اخوان*، مهران اعلمی، امان محمد ضیائی فر، یحیی مقصودلو صفحات 115-131
    سابقه و هدف

    امروزه کاربرد خمیرهای منجمد هم برای تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان موردتوجه قرارگرفته است. تکنولوژی خمیرهای منجمد به تمامی فرآورده های پخت ازجمله کیک ها راه یافته است. بااین وجود، فرآیند انجماد به علت ایجاد کریستال های یخ می تواند آثار تخریبی بر ساختار خمیر و ماده غذایی داشته باشد. علاوه بر این، در تولید فرآورده های پخت به صورت منجمد نیاز به حفظ کیفیت و ارتقاء ماندگاری و کیفیت محصول نهایی از طریق افزودنی های متعددی می باشد. لذا هدف از این پژوهش استفاده از افزودنی هایی شامل زایلیتول (5 و 10 درصد) و زانتان (5/0 و 1 درصد) به همراه اعمال تیمار حرارتی-رطوبتی (HMT) در تهیه فرمولاسیون خمیر منجمد کیک لایه ای بود.

    مواد و روش ها

    در این کیک از آرد برنج قهوه ای جهت تولید کیک عاری از گلوتن استفاده شد. آردهای در معرض تیمار حرارتی رطوبتی مختلف قرار گرفتند. خمیر تولیدشده سپس در معرض انجماد و رفع انجماد قرار گرفت و درنهایت ویژگی های فیزیکوشیمیایی خمیر بررسی شد.

    یافته ها

    بیشترین وزن مخصوص خمیر کیک متعلق به نمونه های تهیه شده بدون اعمال HMT و کمترین آن مربوط به نمونه بدون افزودنی و با اعمال تیمار HMT بود. مقدار پیک منحنی توزیع نشاسته شاهد بالاتر از نشاسته تیمار شده بود و توزیع اندازه ذرات نشاسته شاهد نسبتا متمرکز بود. D50 از گرانول های نشاسته ای درمورد نمونه شاهد 889/23 میکرومتر و نمونه تیمارشده 344/21 میکرومتر محاسبه شد. بنابراین ، انجماد و تیمار حرارتی-رطوبتی منجر به کاهش در اندازه ذرات متوسط دانه های نشاسته در خمیر شد. کاهش معنی داری در ویسکوزیته افت و ویسکوزیته برگشت نمونه ها به وسیله HMT وجود داشت. نتایج نشان می دهد که ویسکوزیته بیشینه، نگهداری و نهایی نمونه های حاوی زانتان به طور معنی داری بیشتر بود (05/0.P). ویسکوزیته نگهداری و بیشینه با افزودن زایلیتول افزایش یافت درحالی که ویسکوزیته افت به طور معنی داری کاهش یافت. تیمارهای حاوی زانتان به طور معنی داری ویسکوزیته بالاتری داشتند. همچنین با افزایش غلظت زانتان، ویسکوزیته به طور معنی داری افزایش یافت. پس از انجماد و نگهداری به مدت یک هفته ، تعداد حباب ها و یکنواختی حباب کاهش در حالی اندازه حباب ها نسبت به خمیر تازه شاهد افزایش یافت.فرآیند حرارتی-رطوبتی موجب افزایش دمای شروع (To)، اوج (Tp) و نهایی (Tc) ژلاتینه شدن نمونه تیمار شده نسبت به نمونه تیمار نشده گردید. افزودن صمغ زانتان منجر به افزایش ویسکوزیته خمیر شد بنابراین، دمای شروع ژلاتیناسیون افزایش می یابد. H نمونه های حاوی زانتان به طور معنی داری (P<0.05) کمتر از سایر نمونه ها می باشد.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق برای اولین بار در ایران خمیر کیک منجمد تولید و ویژگی های آن با افزودن زانتان و زایلیتول و اعمال تیمار حرارتی-رطوبتی بهبود یافت. به طورکلی نتایج نشان داد که با اعمال تیمار حرارتی-رطوبتی و افزودن زایلیتول و زانتان می توان نواقص مربوط به کاهش کیفیت خمیر منجمد کیک را کاهش داد که می تواند منجر به کاربرد بیشتر آن شود.

    کلیدواژگان: خمیر منجمد، بدون گلوتن، تیمار حرارتی-رطوبتی، زانتان، زایلیتول
  • زینب مرادی، مهرنوش تدینی*، عبدالعلی گیلانی صفحات 133-150
    سابقه و هدف

    برنج یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و غذای اصلی بیش از 25 درصد مردم جهان است. با توجه به مصرف فزاینده این محصول کشاورزی، بررسی کیفیت و ویژگی های برنج کشت شده در مناطق مختلف کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این در دهه های اخیر، مساله آلودگی برنج به فلزات سنگین باعث نگرانی عمومی شده است، ینابراین ارزیابی آلودگی برنج به فلزات سنگین ضروری است. مشخص کردن خصوصیات ارقام برنج این امکان را برای مصرف کننده و تولید کنندگان فراهم می کند که برنج متناسب با ذایقه و نیاز خویش را تهیه کنند. از این رو این تحقیق با هدف بررسی میزان سرب و کادمیم، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و کیفیت پخت برنج چمپا کشت شده در مناطق مختلف باغملک خوزستان انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از برنج کشت شده در مناطق مختلف شهرستان باغملک، در سه تکرار، نمونه برداری و جهت انجام آزمایشات به آزمایشگاه منتقل و مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. ویژگی های فیزیکوشیمیایی نمونه های برنج (پروتیین، چربی، رطوبت، آمیلوز، خاکستر، ماده خشک، فلزات سنگین، جذب آب و وزن هزار دانه)، همچنین ویژگی های پخت (نمره ی ژلاتینه-شدن، ضریب ری آمدن و میزان نشت مواد) طبق استاندارد ملی ایران اندازه گیری شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی و توسط نرم افزارSAS مورد بررسی قرار گرفتند و توسط آزمون دانکن و در سطح احتمال پنج درصد آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی خصوصیات شیمیایی کلی شامل میزان کربوهیدرات، پروتیین، ماده خشک، خاکستر و رطوبت نشان داد تفاوت معنی داری بین نمونه های کشت شده در مناطق مختلف وجود داشت. میزان آمیلوز در همه نمونه های مورد بررسی به استثننا یک از نمونه ها در محدوه 21-20 درصد قرار داشت. نتایج حاصل از بررسی میزان فلزات سنگین کادمیم و سرب نشان داد میزان کادمیم در همه نمونه ها در محدوده مجاز استاندارد ولی میزان سرب در نمونه وارداتی محسن و نمونه کشت شده در مناطق صیدون و میدواد از حد مجاز استاندارد بالاتر بود. نمونه های مورد مطالعه از لحاظ طول در دسته دانه های متوسط قرار داشتند و ضریب ری آمدن دانه ها در محدوده 74/1-39/1 بود. نمره ژلاتینه شدن نمونه های مورد مطالعه با هم اختلاف معنی داری داشته و در محدوده 17/4-25/3 قرار داشت. همچنین بررسی ویژگی های پخت نمونه شامل زمان پخت، جذب آب و نشت مواد نشان داد بین نمونه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود دارد. وزن هزار دانه نمونه های مورد بررسی نیز با هم اختلاف معنی داری داشته و در محدوده 86/18-07/13 قرار داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بررسی نشان داد، برنج های مورد مطالعه از لحاظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی اختلاف معنی داری داشتند. همچنین با توجه به بررسی ویژگی های پخت در وضعیت مناسبی قرار داشتند که با برنج وارداتی مورد مطالعه قابل مقایسه بود. بررسی وضعیت سلامت نمونه های مورد بررسی حاکی از لزوم اعمال کنترل بیشتر بر مناطق کشت برنج بود.

    کلیدواژگان: برنج، فلزات سنگین، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، چمپا
|
  • Haleh Hemmati *, Roghiyeh Ashrafi, Arezu Makhani, Mahla Piruzifard Pages 1-15
    Background and purpose

    Today, contaminants from synthetic polymers have drawn attention to the use of biodegradable materials. Over the past two decades, the study of biodegradable materials derived from proteins and carbohydrates has expanded widely. These macromolecules can be a good alternative to synthetic polymers derived from petroleum derivatives. Films based on these natural materials, due to their biodegradability, can be a promising solution to the environmental problems caused by synthetic polymers. In addition to biodegradability, these films have good mechanical properties and poor permeability to water vapor, and it is necessary to take measures to improve their impermeability. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of adding titanium oxide nanoparticles and grape seed oil essential oil to sodium caseinate as a factor that enhances its properties.

    Materials and Methods

    Sodium caseinate-based nanocomposite films were prepared at different levels of titanium oxide nanoparticles (zero to 1.5%) and grape seed oil at different levels (0 to 500 ppm) based on the central composite experimental design (CCD). The effects of these variables on the physical and mechanical properties, water vapor permeability, antioxidant properties and microstructure of the produced films were investigated.

    Results

    The results showed that the addition of titanium oxide nanoparticles improved the mechanical properties of sodium caseinate films. In this regard, sodium caseinate films prepared from 1.5% titanium nanoxide and 500 ppm grape seed essential oil have the highest tensile strength. The results of electron microscopy test showed that the addition of titanium oxide nanoparticles and increasing its concentration led to the indirect penetration of water, which reduced the permeability of the films to water vapor to 4.89 kg / m. The addition of grape seed oil essential oil also caused antioxidant effects in the produced films. So that the films containing 250 ppm of grape seed oil essential oil showed 74.86% antioxidant activity.

    Conclusion

    Overall, the results showed that the addition of titanium oxide nanoparticles and grape seed oil essential oil can have positive effects on the physical and Structural properties of sodium caseinate and help improve its properties. Overall, the results showed that the addition of titanium oxide nanoparticles and grape seed oil essential oil can have positive effects on the physical and Structural properties of sodium caseinate and help improve its properties. Overall, the results showed that the addition of titanium oxide nanoparticles and grape seed oil essential oil can have positive effects on the physical and Structural properties of sodium caseinate and help improve its properties.

    Keywords: Biodegradable film, sodium caseinate, nanoparticles, Titanium oxide, Grape seed essential oil
  • Dornoush Jafarpour *, Parisa Ataei Pages 17-36
    Background and objectives
    Every year during marine fishing, some species that are caught are not suitable for human consumption, and they are known as surplus fishing or low consumption, which is an important factor in wasting these rich resources. Therefore, it is necessary to set arrangements to use such species for human consumption, including the production of surimi. In this regard, additives such as gums can be used to reform and improve the properties of surimi. Therefore, in this study, the possibility of producing surimi from Chacunda gizzard shad was investigated, and the effect of Konjac gum on the physicochemical and textural properties of the product produced from this type of fish was evaluated.
    Materials and methods
    In this study, Chacunda gizzard shad was purchased freshly from the dock in Local market in Bushehr (IRAN) and immediately transferred to the laboratory after being placed in an ice chamber. After preparing surimi, Konjac gum in concentrations of 0.25, 0.50, and 0.75 % (w/w) was added directly to the surimi. Then, to prepare the surimi gel, the samples were first placed in a water bath at 25 ° C for 3 hours and then heated at 90 ° C for 20 minutes. After cooling the samples with ice water, the necessary tests were performed on them. The produced surimi was evaluated in terms of chemical composition, water holding capacity, and color factors, and the study of tissue properties and sensory evaluation of the produced gels was performed and compared with the control sample (without gum).
    Results
    Based on the results, the percentage of ash, protein, and fat in the treatments did not change significantly compared to the control sample (p>0.05). As the contraction level of Konjac gum increased, the amount of moisture and water holding capacity of the surimi samples increased significantly. The lightness level (L*) of the surimi and surimi gel increased significantly with the addition of Konjac. The control sample and the sample containing 0.25% of Konjac in the surimi of Chacunda gizzard shad showed more yellowness and redness than other treatments. But in the resulting gel, the amounts of redness and yellowness between treatments were not significant. By increasing the concentration of Konjac in surimi gel, the parameters of texture (firmness, cohesiveness, adhesiveness, springiness, chewiness), breaking force and deformation increased significantly compared to the control sample. Sensory evaluations also showed that the panelists assigned the highest score to the 0.75 % Konjac treatment for surimi gel from the Chacunda gizzard shad.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, it was found that Chacunda gizzard shad has the potential to produce surimi, and by adding Konjac gum, its properties can be improved.
    Keywords: surimi, Chacunda gizzard shad, Konjac gum, Sensory evaluation, Textural properties
  • Fatemeh Mirhaj, Homa Baghaie *, Bahareh Emadzadeh, Ashkan Jebelli Javan Pages 37-54
    Background and objectives

    Protease activity of various fruits and vegetables has been studied by previous researchers. Broccoli is one of the most abundant and affordable vegetables which is intrested by consumers and researchers due to its pleasant flavor and nutritional attributes e.g. anticancer and antioxidant compounds, such as sulforaphane, indole-3-carbinol and selenium. This study was conducted to investigate the effect of broccoli juice and soy sauce on physicochemical and textural characteristics of beefsteak with the aim of tenderizating and reducing aging time.

    Materials and methods

    Meat samples were separated from the beef (Round Steak) muscle. The steak samples were cut into cubic pieces (10 cm3) with a weight of approximately 1 kg and free of fat. The marinade composition consisted of 2.6% (W/V) broccoli juice (Protease activity: 12.3 u/g) and 25% (W/V) soy sauce were prepared in three treatments compared to control and were injected into the superficial and deep segments. The samples were analysed at 1, 3, 24 and 48 hours storage in refrigerator (4 ° C ).

    Results

    According to the results of analysis of variance, the tenderization parameters of all treatments were significantly higher than control (p<0.05). The value of tender parameters composed of myofibrillar fragmentation index, myofibrillar protein solubility, insoluble collagen and shear force were better in treatment containing broccoli + soy sauce than others. Also, scanning electron microscopy results of the treatment containing broccoli juice + soy sauce confirmed this finding. The highest and lowest mean value of drip loss were observed in soy sauce (1.97%) and broccoli juice (1.72%), respectively. In the present study, the rate of cooking loss decreased from 1 h to 48 h in all treatments. During tenderization period, the shear fore mean value of all treatments showed a significant decrease due to enzymatic activity and the progress of the meat aging process. The minimum shear force mean value were recorded in broccoli + soy sauce (128.5N), broccoli juice (151.1N), soy sauce (166.8N) and control (187.5N) respectively during cold storage. Based on our findings, the combination of broccoli juice and soy sauce can be used as an effective marinade in improving beefsteak tenderness.

    Conclusion

    The result of this study showed that, broccoli juice may have proteolytic components that are effective in myofibrillar proteins degredation. The proteolytic activity of these enzymes was higher at low pH. Therefore, the higher myofibrillar proteins degredation as well as their solubility were obtained in treatment containing broccoli + soy sauce.

    Keywords: Beefsteak, broccoli, Marinade, Soy sauce, Tenderization
  • Hamid Rajabi, Seid Mahdi Jafari *, Javad Feizi, Mohammad Ghorbani, Seid Ahmad Mohajeri Pages 55-76
    Background and objectives

    saffron as the most expensive spice in the world contains compounds called crocins that grant it unique properties. Extraction and purification of this glycosidic compound is one of the major challenges in saffron processing. Graphene oxide (GO) is an excellent adsorbent due to its properties such as flat structure, high surface area, variety of oxygenated functional groups on the surface and the ease and cheapness of its production from graphite. Therefore, in this study, the extraction and purification of saffron crocins were evaluated using 3D nanostructure of GO modified with chitosan biopolymer.

    Materials and methods

    Graphene oxide synthesis was conducted through improved Hummers method followed by modification with chitosan. 15 ml of crocin solution with different concentration (25, 50, 100 and 200 mg/ml) was mixed with 15mg of nanostructure and under controlled conditions (temperature, pH and stiring rate). In certain intervals (0-200 min), the amount of crocin in solution was determined through reading its absorption at 440 nm. Kinetics (pseudo first and second order models) and isotherms (Langmuir, Freundlich and Dubinin-Radushkevich isotherms) studies of process was investigated. The efficiency of nanostructure in crocin purification was assessed by HPLC at three wavelength of 250, 310 and 440 nm. In order to assess the ability of nanostructure in separation and purification of crocin, saffron extract was used. In order to remove picrocrocin and safranal, dried stigma of saffron was treated in two stages and then extraction was performed using distilled water. The nanostructure was washed with methanol and the extract injected to HPLC.

    Results

    The best process conditions for crocin isolation were stirring speed = 300 rpm, temperature of 318 K, concentration of 100 mg/l and normal pH of saffron extract. Crocin adsorption was a physiosorption process and followed the pseudo-second-order model and the Freundlich isotherm. HPLC results showed that the purity of the isolated crocin was high and very close to the standard sample.

    Conclusion

    Instrumental analysis confirmed the formation of graphene oxide/chitosan nanostructures. The effect of process variables including pH, temperature, stirring speed and crocin solution concentration on the separation process efficiency was determined. The adsorption process of crocin on the nanostructures followed a pseudo-second-order model and the adsorption was physical. The results of this study showed that synthesized nanostructures can be well used in the purification process of valuable compounds.

    Keywords: Saffron, Crocin, purification, graphene oxide, chitosan nanostructure, Isotherm
  • Elahe Abedi*, Kiana Pourmohammadi, Leila Raoufi Jahromi Pages 77-90
    Introduction

    Native starch granules obtained from different kinds of plants have unique and intrinsic characteristics that partially satisfy specific needs. However, those properties are essentially not suitable for most food applications. Hence, the starch must be modified chemically, physically, and enzymatically to improve its functional properties. Due to environmental concerns, strict regulations, and expensive price, physical modifications are receiving increasing attention. Some of the physical modifications applied to starch are pregelatinization, sonication, ball-milling, heat–moisture treatment, and pulsed electric field treatment (Zhu 2015). Among these options, pregelatinization is one of the most popular industrial methods of physically modifying starch. Pregelatinized starch is pre-cooked starch that readily disperses in cold water to form stable suspensions (Nakorn et al. 2009).

    Materials and methods

    Native tapioca starch, containing 13.64% moisture, 0.94% fat, 11.26% protein, and 18.78% amylose was purchased from Sepahan Co. (Isfahan, Iran). The compositions were determined according to the approved methods of the AACC (2000). Amylose content was established by the iodine method reported by Pourmohammadi, Abedi, Hashemi, and Torri (2018). NaCl and CaCl2 were obtained from Fars Glucosin Co. (Marvdasht, Iran). Before each experiment, 5 g of tapioca starch was mixed with (for IS 0.3, 0.88 g and 0.6 g) and (for IS 0.6, 1.76 and 1.2g) of NaCl and CaCl2, respectively (w/w, starch basis) and then suspended in 50 mL of distilled water, and stirred overnight at room temperature then starch solutions were sonicated. Samples were divided two groups: first groups, pregelatinized by ultrasonication and then salts were added to starch solution (AUPS). Second groups salts were added and then sonicated (BUPS) (Fig. 1).Ultrasound- Assisted Pregelatinized Starch: Ultrasonic process was applied according to Abedi et al. (2019) in order to obtain ultrasound-pregelatinized tapioca (UPTS) starch. An ultrasonic generator type UP400S hielscher (400 W, 20 kHz) using an immersible probe in a 100-mL cylindrical jacket glass vessel (180×180 mm2) with the desired temperature (60 °C) and 10 min maintained by a circulating water bath, which varied with pulse durations of 5 s on and 5 s off. The probe was dipped into the 1-cm liquid at the top of the vessel, emitting the sound vibration into the fifty milliliters of tapioca starch (10% w/w) sample via a titanium alloy rod with a diameter of 20 mm.

    Results and discussion

    Ca+2 ions improved the textural properties along with the reduction in syneresis (%) and this effects progressively improved with rising the ionic strength from 0.3 to 0.6. On the other hand, textural and syneresis properties improved following the addition of Ca+2 ions after sonication. Meanwhile, Na+ ions induce to decrease in textural characteristics and increase the syneresis (%) of starch paste and these effects increased with enhancing the ionic strengths from 0.3 to 0.6. The addition of Na+ ions had synergetic effect on negative impact on textural and syneresis properties which might due to the re-crystallization effect of Na+ ions that was proved by SEM morphology.

    Conclusion

    ions with structural maker or breaker nature with their Valente can affect on starch polymer, meanwhile, the application of ultrasonication along with salts have synegic effect on starch polymers.

    Keywords: Pre-gelatinization, Ultrasound, CaCl2, NaCl, Textural properties
  • Hajar Abbasi *, MARYAM EBRAHIMI, Mohsen Norouzi Mobarakeh Norouzi Mobarakeh Pages 91-113
    Background and objective

    Thymus vulgaris is one of the most well-known medicinal plants which its essential oil contains various active ingredients such as thymol and carvacrol with antioxidant, antibacterial, and antifungal activities. This essential oil is very sensitive and loses its properties against different factors. Microencapsulation process is performed for protecting volatile and sensitive compounds to chemical reactions. Modeling of this process can be effective in assessing and predicting conditions affecting on qualitative properties of the product. The purposes of this study are optimization of the production conditions of Thymus vulgaris essential oil microencapsulation and performance comparison of response surface and artificial neural network methods.

    Materials and methods

    In this study, oil in water emulsions, consisting of 5% (weight/weight) of thyme essential oil in an aqueous suspension containing wall materials (10, 33.13, 20, 26.66 and 30%), with different protein (sodium caseinate) to polysaccharide (modified starch and maltodextrin) ratios (0, 66.6, 20, 33.33 and 40%), were prepared by the help of ultrasonic waves (30, 45, 75, 105 and 120 seconds) -. Microcapsules were prepared from prepared emulsions using freeze-drying and the effect of the above factors on the changes in quality characteristics of the capsules, including the microencapsulation efficiency according to the amount of microencapsulated essential oil, the amount of phenolic compounds, and preserved antioxidants were investigated.

    Results

    The results of process modeling showed that in both methods, qualitative properties of microcapsules were increased with increasing wall concentration, protein-to-polysaccharide , ratio, and ultrasonic duration. Interaction between protein to polysaccharide ratio and ultrasonic time also improved the preservation of total phenolic compounds and antioxidant capacity of Thymus vulgaris essential oil in moderate levels of variables. 28% of wall concentration, 16% protein to polysaccharide ratio, 111 seconds of ultrasonic time and 29% of wall concentration, 18% of protein to polysaccharide ratio and 87 seconds of ultrasonic time were proposed as optimum points of neural network and response surface method, respectively. Among the optimized samples, the optimum sample obtained from the artificial neural network model showed higher total phenolic content and higher microencapsulation efficiency (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the independent variables were effective in the microencapsulation process And the protein to polysaccharide ratio had the greatest effect on it. Also, neural network with optimal topology was very effective than response surface methodology in predicting the qualitative characteristics of microencapsulation of Thymus vulgaris essential oil due to its unique ability in processing information and modeling complex systems.

    Keywords: Artificial neural network, Response Surface Methodology, microencapsulation, Thymus vulgaris, Essential oil
  • Sahar Akhavan *, Mehran Aalami, Aman Mohammad Ziaiifar, Yahya Maghsoudlou Pages 115-131
    Background and objectives

    Nowadays, the use of frozen dough and batter has been considered by both producers and consumers. Frozen dough technology has permeated all baking products, including cakes. However, the freezing process due to the formation of ice crystals can have destructive effects on the structure of the dough and the food. In addition, in the production of frozen bakery products, it is necessary to maintain the quality and improve the shelf life and quality of the final product through various additives. Therefore, in this study, we try to use additives including xylitol (5 and 10%) and xanthan (0.5 and 1%) along with heat-moisture treatment (HMT) in the preparation of frozen cake batter layer formulation.

    Materials and Methods

    In this cake, brown rice flour was used to produce a gluten-free cake. Flours were subjected to different heat and moisture treatments. The produced batter is then subjected to freezing and thawing, and finally the physicochemical properties of the batter were investigated.

    Results

    The highest specific gravity of cake batter belonged to the samples prepared without HMT and the lowest weight belonged to the sample without additives and with HMT treatment. The peak value of the control starch distribution curve was higher than the treated starch and the particle size distribution of the control starch was relatively concentrated. D50 was calculated from starch granules for the control sample of 23.889 μm and the treated sample for 21.344 μm. Therefore, freezing and heat-humidity treatment led to a reduction in the average particle size of starch grains in the batter. The results show that the peak, trough and final viscosity of the samples containing xanthan were significantly higher (P0.05). Trough and peak viscosity increased with the addition of xylitol while decreasing viscosity decreased significantly. Xanthan-containing treatments had significantly higher viscosity. Also, with increasing xanthan concentration, viscosity increased significantly. After freezing and storage for one week, the number of bubbles and bubble uniformity decreased while the bubble size increased compared to freshly controlled batter. HMT process increased the initial (To), peak (Tp) and final (Tc) gelatinization temperature of the treated sample compared to the untreated sample. Addition of xanthan gum increased the viscosity of the batter, therefore, the onset temperature of gelatinization.

    Conclusion

    In this study, for the first time in Iran, frozen cake batter was produced and its properties were improved by adding xanthan and xylitol and applying heat-moisture treatment. In general, the results showed that by applying heat-moisture treatment and adding xylitol and xanthan, it is possible to reduce the defects related to reducing the quality of frozen cake dough, which can lead to its further use.

    Keywords: Frozen batter, gluten free, heat-moisture treatment, xanthan, xylitol
  • Zynab Moradi, Abdol Ali Gilani Pages 133-150
    Background

    Rice is one of the most important agricultural products and main food for more than %25 people in the world. Due to increasing consumption of this product, evaluation of quality and characteristics of cultivated rice in different regions of country is of great importance. Additionally, over the past decades, heavy metals contamination in rice cause to be public concern, thus assessment of heavy metal pollution of rice is necessary. Evaluation the characteristics of rice varieties will allow consumers and producers to prepare rice according to their taste and need. Therefore, this study was conducted to evaluate the amount of lead and cadmium, physicochemical properties and cooking quality of champa rice in different regions of Baghmalek, Khuzestan.

    Materials and Methods

    In this study, rice cultivated in different regions of Baghmalek was sampled in three replications and transferred to the laboratory for testing. Physicochemical tests including protein, moisture content, ash, total solid, amylose content and thousand grain weight were evaluated based on national standard of Iran. Cadmium and lead content of rice cultivated in different region of Baghmalek were evaluated. Cooking properties of studied rice including cooking time, water absorption, leakage, gelatinization grade and Elongation of rice were evaluated. The tests were performed in a completely randomized design with SAS software and analyzed by Duncan test at a probability level of 5%.

    Results

    The results of proximate test including (carbohydrate, protein, total solid, ash and moisture) showed that significant difference was between samples cultivated in different region of Baghmalek. In all samples, except for one samples, amylose content were 20-21%. The results of heavy metal evaluation indicated Cd in all samples were in permissible limit but lead content in imported rice and cultivated rice in Sidon and Meydavoud was more than permissible limit. Studied samples with regard to lenght were in medium category and Elongation of rice was in the range of 1.39-1.74. The gelatinization grade of studied samples was in the range of 3.25-4.17. Evaluation of cooking properties including cooking time, water absorption and leakage indicated it was significant difference between studied samples. Thousand grain weight of studied samples had been significant difference and was in the range of 13.07-18.86.

    Conclusion

    In general, selected rice samples from different regions of Baghmalek exhibited a significant difference in physicochemical properties. With regard to cooking properties and quality, rice samples had desirable status and were comparable to imported rice. Evaluation of the safety status of studied rice samples suggests that control of cultivated regions is necessary.

    Keywords: Champa, Heavy metals, Physico-chemical properties, Rice